Wat is Brainspotting™?

Brainspotting is een therapievorm voor verwerking van trauma en andere blokkades. David Grand Phd, een vermaard psychotherapeut in de Verenigde Staten, ontdekte in 2003 deze zeer effectieve methode. Het is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd gebruikte therapie die steeds verder wordt ontwikkeld.

Waarom Brainspotting?

Met Brainspotting kun je zowel psychische als lichamelijke klachten oplossen. Denk hierbij aan stress (burn-out), angsten, (sport)blessures, verslavingen, chronische ziekten, autisme, ADHD, dyslexie etc. Het kan je prestaties verbeteren en je kwaliteit van leven aanzienlijk vergroten.

Wat gebeurt er bij een Brainspotting sessie?

Je vertelt mij welke klachten je graag zou willen aanpakken. We kijken vervolgens welk gevoel in je lichaam aan de klacht verbonden zit en gaan daarna op zoek naar de oogstand die daarbij hoort.

Vanuit die oogstand wordt je verwerkingsproces, en daarmee de verbetering of oplossing van je klachten, opgestart. Je denkt nu wellicht, wat een hocus pocus, maar geloof me: het werkt echt!

Voor wie is Brainspotting geschikt?

Brainspotting is voor iedereen, ongeacht leeftijd, geschikt. Bij kinderen is Brainspotting overigens bijzonder effectief. Bij hen lijkt de verwerking nog sneller te gaan dan bij volwassenen.

Eerlijk is eerlijk, dat dacht ik zelf eerst ook. Maar uit mijn eigen ervaring en inmiddels ook klinische ervaringen van duizenden mensen is inmiddels wel duidelijk dat Brainspotting zeer effectief is. Bijna alle andere methodieken helpen wel, maar slechts ten dele en lossen de klachten niet blijvend op. Dat komt omdat je hierbij in het gebied van het bewustzijn blijft. Met Brainspotting ga je het gebied van het onderbewustzijn binnen en daar zitten nu juist die onverwerkte, traumatische, herinneringen waar je met andere methodieken niet bij kunt komen. Ter geruststelling, werken in het onderbewuste betekent niet dat je buiten bewustzijn raakt. Tijdens een sessie ben je bij bewustzijn en blijf je zelf de touwtjes in handen houden.

Brainspotting kan als zelfstandige methodiek worden gebruikt maar is ook prima te combineren met andere therapieën, behandelmethoden en coachingtechnieken. Het wederzijds effect kan erdoor worden vergroot.

Er lopen momenteel verschillende onderzoeken naar de precieze werking van Brainspotting in de hersenen en het lichaam. Duidelijk lijkt dat de methode onder meer gebruik maakt van de menselijke capaciteit zichzelf te scannen en het zelfhelende vermogen van het lichaam. Inmiddels worden ook steeds meer wetenschappers enthousiast over deze methode.

Uitgebreide uitleg Brainspotting

“Healing trauma with Brainspotting”

Interviews met de grondlegger van Brainspotting

Er is ook een aantal video’s van de grondlegger David Grand op Youtube. Bekijk de video hiernaast. Let wel, ze zijn in het Engels.

Een gesprek met dr. David Grand