De afgelopen dagen heb ik genoten van de prestaties van de deelnemers aan de Olympische Spelen. Wat een lef, doorzettingsvermogen en ambitie hebben deze jonge mensen! Daar kun je alleen maar respect voor hebben.

De keerzijde van topsport is er ook. De teleurstellingen, de druk, zowel van de sporter zelf, het publiek en zijn omgeving. En de blessures. Er zijn sporten die minder blessuregevoelig zijn, maar veel wintersporten zijn behoorlijk risicovol. Elke blessure is een fysiek trauma, elke klap op het hoofd door een val, is een fysiek trauma. En trauma ondermijnt je fysieke en mentale gezondheid.

Mijn collega en vriend Phil Johnson, een gerenommeerde klinisch sportpsycholoog uit het Verenigd Koninkrijk, werkt veel met topsporters die vastlopen in hun carrière. Hij heeft mij geleerd dat een hersenschudding blijvend trauma oplevert en daarmee ook blijvend impact heeft op sportprestaties. In meer of mindere mate. Kun je je voorstellen wat dat betekent voor bijvoorbeeld een freestyle skiër die talloze malen valt en daarmee een al dan niet zware hersenschudding oploopt? Vanuit de medische hoek wordt gezegd dat met rust het lichaam en het brein herstelt, maar dit is helaas slechts ten dele waar. Het biologische evenwicht herstelt (misschien) maar het trauma blijft in het geheugen gegrift. En, zoals helaas bij bokser Mohammed Ali is gebleken, is ook dat herstel blijkbaar gelimiteerd.

Door middel van Brainspotting™ kunnen we het opgelopen, herhaalde, hersentrauma verwerken en daarmee de invloed op cognitieve en fysiologische prestaties verminderen of volledig oplossen.

Als je nu denkt “ik ben geen topsporter dus dit is niet op mij van toepassing”, denk dan even aan de keren dat je je hoofd hebt gestoten, je op je stuitje of hoofd gevallen bent of bij een ongeluk betrokken bent geweest. Ook dat heeft een licht of zwaarder hersentrauma opgeleverd. Waarschijnlijk ben je je niet bewust van de invloed die dit heeft op je fysieke en mentale welzijn. Ik was dat ook niet, nu wel. Een brommerongeluk, verschillende auto-ongevallen en, als gediplomeerd skileraar bijna onvermijdelijk, veel valpartijen, hebben ook in mijn systeem hun littekens achtergelaten. Beetje bij beetje ben ik deze met Brainspotting aan het oplossen. Met als resultaat een betere geestelijke en lichamelijke gezondheid en vooral betere prestaties!