Een paar jaar geleden stond ik, niet voor de eerste keer overigens, op een kruispunt in mijn leven. Alleen deze keer was het een zeer fundamenteel keuzepunt: wil ik door met leven of niet? Zonder het me te realiseren was de druk van mijn verleden zo hoog geworden dat ik niet meer wist welke kant ik op moest. Ik zat vast.

Gelukkig kwam ik in die tijd een paar hele lieve vrienden tegen die mij veel eerder al in mijn leven tot grote steun zijn geweest. Hij, Frits, vertelde mij dat hij een leergang persoonlijke ontwikkeling had gevolgd nadat hij vanwege zijn voortijdig beëindigde carrière in een burnout terecht was gekomen. De grootste drempel voor mij bleek in de weken daarna, het accepteren van het feit dat ik dit niet alleen kon oplossen. Ik was te diep gezakt in mijn put van uitzichtloosheid, dat ik nu echt de hulp van anderen nodig had om eruit te komen. Nieuw perspectief op het leven te krijgen.

De leergang, zoals dat heette, duurde een jaar. Tien lange weekenden met een confronterende en emotionele diepgang waarvan ik het bestaan daarvoor niet voor mogelijk had gehouden. Een ware rijkdom! En voor mij het begin van een ontdekkingsreis naar zelfontplooiing.

De jaren daarna heb ik mij op diverse manieren vaardigheden aangeleerd om anderen te helpen. Coaching, mediation, communicatievaardigheden. De werkelijke reden was dat ik mij zelf steeds verder wilde begrijpen en helpen. Ontwikkelen, zodat ik sterker en bewuster in het leven sta.

In dat kader startte ik twee jaar geleden met een opleiding in Progressive Mental Alignment-coaching. Ook hier was mijn drijfveer om mijn eigen problemen (belemmeringen) op te lossen. Coaches zijn naar mijn idee allereerst op zoek naar hulp en leren van daaruit anderen te helpen.

De ervaringen met deze PMA-vraagmethodiek hebben mij zoveel meer over mijzelf geleerd dan ik ooit had kunnen vermoeden. Hierbij leken alle andere trajecten kinderspel. Het terughalen van onverwerkte herinneringen die een enorme impact op mijn leven hebben (gehad) blijkt enorm bevrijdend. Zowel mentaal als fysiek.

Twee jaar geleden kwam ik bij toeval (of misschien niet zo toevallig?) in aanraking een andere methodiek, Brainspotting. Net als PMA gebaseerd op verwerking van eerdere, onverwerkte, herinneringen (ook wel trauma genoemd). En daarmee was voor mij de cirkel rond. Hiermee kon ik nog beter uit de voeten. In combinatie met al mijn andere vaardigheden ben ik in staat om mensen op heel diverse gebieden te begeleiden om zichzelf beter te maken.

Door mijn ervaringen te delen hoop ik anderen te kunnen overtuigen dat je niet vast hoeft te blijven zitten in je patronen, overtuigingen en belemmeringen. Er is een manier om de weg vrij te maken van blokkades, zodat je weer verder kunt. En die weg is eindeloos en heeft eindeloos veel interessante afslagen.

Ik wens iedereen een mooi verbeterproces, met een fijner en gezonder leven als resultaat.

Agnita